Wiskunde 123

Zoeken


Hoeken

Moeilijkheidsgraaad:

In deze uitleg worden de volgende soorten hoeken behandel:

- Scherpe hoeken

- Rechte hoeken

- Stompe hoeken

- Gestrekte hoeken

Nu nog een korte uitleg over de tekeningen: het zwarte gedeelte is de basis, het blauwe gedeelte is het gedeelte waar de hoek onder moet vallen en de rode lijn is een voorbeeld van waar de hoek kan zitten.

Scherpe Hoeken

Een scherpe hoek een hoek tussen de 0 en 90 graden, maar is zelf nooit 0 of 90 graden. De hoek is dus nooit groter dan een kwart van een hele cirkel.

Rechte Hoeken

Een rechte hoek is een hoek 90 graden. Een heel rondje kan je dus onder verdelen in 4 van deze hoeken. Als je een driehoek heb met een hoek van 90 graden, dan kan je hierbij gebruik maken van bv de stelling van pythagoras om de andere zijdes te berekenen.

Stompe Hoeken

Een stompe hoek is een hoek tussen de 90 en 180 graden, maar geen 90 of 180 graden. De hoek is altijd kleiner dan een gestrekte hoek, en groter dan een rechte hoek.

Gestrekte Hoeken

Een gestrekte hoek is een hoek van precies 180 graden. Dit is de grootste hoek die mogelijk is, want na 180 graden wordt de hoek weer kleiner omdat hij over de helft is.

Reacties

Ga naar de pagina met reacties bij dit artikel om meningen van anderen te bekijken en zelf je mening te geven over dit artikel.