Wiskunde 123

Zoeken


Periodieke verbanden

Moeilijkheidsgraaad:

Periodieke verbanden zijn bewegingen die na een bepaalde tijd weer opnieuw beginnen. Meestal worden deze verbanden in een grafiek getekend. In zo een grafiek kan je weer verschillende dingen aflezen, deze dingen gaan we nu apart behandelen.

Een periode

De lijn die in een periodieke grafiek is getekend bevat periodes. Een periode is een terugkerend patroon. De grafiek begint op een bepaalt punt. Zodra de grafiek weer op hetzelfde punt terugkomt, is er een periode voorbij. De duur van deze periode kan je onderaan de grafiek weer aflezen. Voorbeeld:

Er is een grafiek getekend over een periode van 30 seconde. Neem een punt in de grafiek, begin bijvoorbeeld bij 5 seconde. Volg vervolgens de lijn van de grafiek totdat deze weer precies op hetzelfde punt terug is. Dit is bijvoorbeeld weer bij 18 seconde. Hoe lang is de periode dan?

begin = 5 seconde, einde = 18 seconde 18 seconde - 5 seconde = 13 seconde als periode

De evenwichtsstand

Behalve periodes kan je nog veel meer aflezen uit een periodiek verband, zo ook een evenwichtsstand. De evenwichtsstand bereken je met de volgende formule:

evenwichtsstand = (laagste punt + hoogste punt) / 2

De evenwichtsstand is het midden van de grafiek, maar hoeft niet het gemiddelde te zijn. De lijn kan immers voor een groter gedeelte boven het midden zitten of andersom.

De amplitude

Het laatste wat je kunt aflezen uit een periodiek verband is de amplitude, deze bereken je als volgt:

amplitude = hoogste punt - evenwichtsstand

Zo weet je hoeveer het hoogste punt boven het midden zit, en het laagste punt onder het midden zit.

Reacties

Ga naar de pagina met reacties bij dit artikel om meningen van anderen te bekijken en zelf je mening te geven over dit artikel.